Συγκρότημα με ανοικτό τύπο φρέατος
Συγκρότημα με οριζόντιο κλειστό τύπο εναλλάκτη
Συγκρότημα με κάθετο κλειστό γεωθερμικό εναλλάκτη :
Ο γεωθερμικός εναλλάκτης είναι τοποθετημένος κάθετα στην επιφάνεια του εδάφους, μέσα σε τρύπες ανοιγμένες από γεωτρύπανο, και σε βάθη που κυμαίνονται συνήθως από 50- 150 m . Σε αυτές τις τρύπες τοποθετούνται 2 σωλήνες διαμέτρου 40 mm .
συνδεδεμένες στον πυθμένα με μια ειδική κεφαλή.
Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι δεσμεύει μικρότερη ποσότητα επιφάνειας γης για την εγκατάσταση του και είναι πιο σταθερό,διότι δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις εποχικές μεταβολές, λόγω μεγαλύτερου βάθους της εγκατάστασης.
Το σύστημα μπορεί να κατασκευαστεί κάτω από τα θεμέλια του κτίσματος πρίν από την κατασκευή. Η απόδοση των εναλλακτών ποικίλη ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, κατά μέσο όρο χρειάζονται περίπου 14 m εναλλάκτη για να πάρουμε 1,0 ΚW ενέργειας.
Τα οριζόντια συστήματα χρησιμοποιούν γεωθερμικό εναλλάκτη, που αποτελείται από υψηλής αντοχής πλαστικούς σωλήνες ΡΕ 20Χ 1,9 σε απόσταση μεταξύ τους 30 εκατοστά , και είναι τοποθετημένοι παράλληλα με την επιφάνεια του εδάφους σε βάθος συνήθως 1.2-1.8 μ σε μια ή περισσότερες στρώσεις σωλήνων.
Αυτό το σύστημα έχει το πλεονέκτημα της οικονομικής κατασκευής, αλλά χρειάζεται μία μεγάλη επιφάνεια του οικοπέδου που δεν μπορεί πια να οικοδομιθεί .
Τα συστήματα ανοικτού τύπου φρέατος χρησιμοποιούν νερό υπεδάφους σαν απ’ ευθείας πηγή ενέργειας, όταν το διαθέσιμο νερό είναι καλής ποιότητας, επαρκούς ποσότητας, και σε βολικό βάθος άντλησης, καθ’ όλο το χρόνο. Χαντάκια, μικρές λίμνες ή ρυάκια χρησιμοποιούνται πολλές φορές για την απόρριψη του νερού, όπως επίσης και η ίδια η πηγή προέλευσης του.
Τα συγκροτήματα που χρησιμοποιούν αυτή τη πυγή είναι πολύ οικονομικά, και έχουν καλλίτερη απόδοση σε σύγκριση με συγκροτήματα με κάθετο εναλλάκτη και σε συγκροτήματα με οριζόντιο εναλλάκτη. Αυτά τα συστήματα συμφέρουν πολύ σε εγκαταστάσεις μεσαίας και ψηλής δυναμικότητα .
Για την παραγωγή 1 KW χρειάζεται μια παροχή περίπου 170 lt/h .
bamar
BIO
logical treatment
By Monica Palli